Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снежна прегръдка

Обилни снеговалежи и ураганен вятър на 25 и 26 ноември усложниха обстановката в цяла България. Половин милион домакинства останаха без ток, на места имаше прекъсване и на водоподаването. Заради тежките метеорологични условия беше обявено бедствено положение в редица населени места на страната, а 27 ноември стана неучебен ден за учениците в над 280 училища в 13 области. Снегонавявания създадоха проблеми по пътната мрежа на България. Железопътният транспорт също е затруднен – от БДЖ информираха за закъснения и отмяна на движението на някои влакове поради повреда в контактната мрежа. 


Множество счупени дървета и клони затрупаха автомобили и затрудниха придвижването по улиците на населените места. 

Извън екстремната обстановка за гражданите, снежната картина радва любителите на зимните спортове, които вече предвкусват началото на ски сезона. На най-високия връх на близката до столицата планина Витоша вече има 60 см. сняг, на Рожен в Родопите – над 20 см., над половин метър е снежната покривка на курорта Боровец в Рила. Слънцето, искрящият сняг и все още неопадалите листа по дърветата създават красиви пейзажи. Снимки: БТА, БГНЕС, Росица Петкова


Още от категорията

Разходка по снежните пътеки на Витоша

За много жители и гости на българската столица разходката на Витоша – планината, издигаща се в непосредствена близост до града, е едно незаменимо удоволствие. Само половин час отнема стигането до местността "Златните мостове" на Витоша, откъдето..

публикувано на 18.01.24 в 12:58

Разходка из склоновете на българските ски курорти

Тази зима започна с необичайно топло време, но макар че в по-ниската част от страната все още няма сняг, в планините ски сезонът вече е официално открит, за радост на любителите на зимните спортове.  Много хора избират близката до София планина Витоша..

публикувано на 05.01.24 в 09:45

София в цветовете на Коледа

И коледните градчета в София носят настроение и празничност ...  Снимки: Красимир Мартинов

публикувано на 16.12.23 в 23:29