Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

Снимка: издателство "Лист"

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и „Най-добра готварска книга в Източна Европа”. В 29-ото издание на конкурса Gourmand World Cookbook Awards, проведен тази година в Рияд, са участвали автори от 205 страни. „Готварска книга за големи деца“ събира 14 рецепти за солени ястия и още толкова за сладки десерти и закуски. Рецептите са представени като комикс.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита и на въображението. И за приспиване на сериозноста, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща. С други думи – това е книга за всеки, който обича да си хапва, но не обича да му е сложно“, пише авторката.

Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания. Създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки, а част от тях са събрани в „Готварска книга за големи деца“. В момента Аля е част от екипа на испанската редакция на Радио България, където има възможност да разказва за живота в България на испаноговорящата аудитория по целия свят.

Още от категорията

В Братислава гостува мултимедийна изложба за Сирак Скитник на БНР

На 22 февруари в Братислава ще бъде представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник". Експозицията, дело на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, и екип от програмата за..

публикувано на 22.02.24 в 00:05
Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars..

публикувано на 20.02.24 в 13:59

Георги Господинов пред „The Guardian“: България е място оживено с неразказани истории

След романа "Времеубежище" британските читатели могат да се запознаят с друга книга на Георги Господинов - "Физика на тъгата". Тя е публикувана за първи път на Острова заедно с мемоарите му от 80 страници. По този повод и в неговия..

публикувано на 19.02.24 в 10:44