Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои повишаване на температурите

Снимка: БТА

През нощта, облачността от запад ще се увеличава и вплътнява и до сутринта на места в западните райони ще превали сняг. На места в низините и котловините ще се образуват мъгли. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София - около минус 3°. 

Във вторник ще бъде предимно облачно с превалявания от дъжд, преди обед в Западна България – от сняг. Вятърът ще бъде от юг- югозапад, в повечето места до умерен, в източните райони и на места северно от планините силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат от 3°- 4°, в равнините и котловините, до 13°- 14° на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан, в София - около 5°.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг- югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще бъде от дъжд, ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 5°, на 2000 м – около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. На места ще вали дъжд главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще достигнат 11°-13°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра ще достигне 5 бала.

На Балканите ще бъде предимно облачно, на много места и ветровито. Центърът на нов средиземноморски циклон ще преминава през северозападните райони на полуострова - в челната му част ще се затопли с южен вятър. Ще завали дъжд, в планините над 1500 м – сняг. От северозапад за кратко ще проникне нова порция студен въздух. В Атина ще бъде 19 градуса, в Истанбул – 16, в Белград – 8, в Букурещ – 6.

Над Западна Европа облачността ще бъде значителна, но ще вали само на отделни места: на Британските острови – предимно от дъжд, във Франция – предимно от сняг. На много места в Централна и Източна Европа и в по-голямата част от Скандинавския полуостров ще вали сняг. Значителни количества се очакват в Източна Германия, Унгария, Южна Полша, Чехия и Словакия. Значителна ще бъде облачността и над Пиренейския полуостров. Дъжд ще вали и в Централното Средиземноморие, на повече места и повече като количество в Южна Италия. В Рим ще бъде 16 градуса, в Мадрид – 14, в Париж – 7, във Виена – 5, в Мюнхен – 4, в Стокхолм – 3, Санкт Петербург – минус 1, в Москва – минус 5.

В Мелбърн ще бъде 24 градуса, в Кейптаун – 23, в Ню Йорк – 3, в Чикаго – минус 2.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11