Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои повишаване на температурите

Снимка: БТА

През нощта, облачността от запад ще се увеличава и вплътнява и до сутринта на места в западните райони ще превали сняг. На места в низините и котловините ще се образуват мъгли. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София - около минус 3°. 

Във вторник ще бъде предимно облачно с превалявания от дъжд, преди обед в Западна България – от сняг. Вятърът ще бъде от юг- югозапад, в повечето места до умерен, в източните райони и на места северно от планините силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат от 3°- 4°, в равнините и котловините, до 13°- 14° на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан, в София - около 5°.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг- югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще бъде от дъжд, ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 5°, на 2000 м – около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. На места ще вали дъжд главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще достигнат 11°-13°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра ще достигне 5 бала.

На Балканите ще бъде предимно облачно, на много места и ветровито. Центърът на нов средиземноморски циклон ще преминава през северозападните райони на полуострова - в челната му част ще се затопли с южен вятър. Ще завали дъжд, в планините над 1500 м – сняг. От северозапад за кратко ще проникне нова порция студен въздух. В Атина ще бъде 19 градуса, в Истанбул – 16, в Белград – 8, в Букурещ – 6.

Над Западна Европа облачността ще бъде значителна, но ще вали само на отделни места: на Британските острови – предимно от дъжд, във Франция – предимно от сняг. На много места в Централна и Източна Европа и в по-голямата част от Скандинавския полуостров ще вали сняг. Значителни количества се очакват в Източна Германия, Унгария, Южна Полша, Чехия и Словакия. Значителна ще бъде облачността и над Пиренейския полуостров. Дъжд ще вали и в Централното Средиземноморие, на повече места и повече като количество в Южна Италия. В Рим ще бъде 16 градуса, в Мадрид – 14, в Париж – 7, във Виена – 5, в Мюнхен – 4, в Стокхолм – 3, Санкт Петербург – минус 1, в Москва – минус 5.

В Мелбърн ще бъде 24 градуса, в Кейптаун – 23, в Ню Йорк – 3, в Чикаго – минус 2.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Световен шампионат по фолклор разтърсва Черноморието ни

XIV Световен шампионат по фолклор "World folk 2024" се провежда на българското Черноморие. Същинското откриване на събитието, което има състезателен характер е от 19.30 часа на 29 август в Несебър. Състезателната програма продължава до последния ден на..

публикувано на 29.08.24 в 07:10

Отново валежи, на места интензивни и с гръмотевици

В четвъртък, 29. август, преди обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни..

публикувано на 28.08.24 в 19:45
Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02