Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напук на стихиите – кайтсърф над заснежените поляни в България

4
Снимка: Румен Сарандев, БНР- Варна

Макар и бедствена, обстановката понякога предполага разнообразие, което само хората с повече адреналин в кръвта могат да си позволят. Тодор Делиев е един от тези търсачи на силни усещания, който вдъхновен от заснежените поляни над варненското село Доброглед, се впуска в сноукайт приключение.

Докато обикаля бедстващите вследствие снегонавяванията и ураганните ветрове североизточни български села, екип на БНР- Варна съзира на една поляна човек, който помпа своето съоръжение:

Тодор Делиев

"Това е кайт, казано на български - хвърчило. Използва се при вятър и с него могат да се карат ски и сноуборд при подходящи условия – обяснява Тодор.– Сега условията са прекрасни, има сняг, аз съм си намерил една чудна поляна и ще покарам. Лятото пък се практикува във водата със сърф"- обяснява сънародникът ни, който се радва на подранилата зима, тъй като преди година условията за снежни спортове бяха оскъдни.


"Миналата година нямаше никъде сняг, чудех се къде да карам и сега приятно се изненадах да завали още в ноември, а тук, около Варна направо е приказка."

Слънчево време, сняг и подходящ вятър са трите условия, за да се впусне човек в сноукайт приключение – обяснява Тодор, екипирайки се да се понесе с вятъра. В България изобилства от подходящи места за практикуване на този сравнително нов спорт. Има си и специална фейсбук общност на практикуващите това екстремно изживяване, което не е лишено и от рискове:


"Има малка опасност в това как ще литне хвърчилото, тъй като съм още начинаещ, не съм професионалист, но в момента в който се вдигне и има подходящ вятър, започвам да "яхам вятъра" и да карам"- обяснява Тодор.


А поляните на варненското с. Доброглед често са обект на кайтсърфистите. Там е ветровито, но и равно, което ги прави удобни да се кара сноуборд в комбинация с хвърчило. Необходимо е добро оборудване и желание за този спорт – разказа Тодор. Разбира се и адреналин. 

Интервю: Нина Милошевич, БНР-Варна

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Румен Сарандев


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41