Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония иска да закупи капацитет в газохранилището в Чирен

Снимка: me.government.bg

Северна Македония се надява да продължи сътрудничеството ѝ с България по общи проекти в енергетиката. Това съобщи, на среща с министъра на енергетиката Румен Радев, посланикът на Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска. Тя посочи, че страната ѝ има интерес от закупуването на капацитет в газохранилището в Чирен, придобиването на дял в LNG терминала в Александруполис и развитието на проекта за втори интерконектор между България и Северна Македония. По думите на Агнеза Руси Поповска, Северна Македония ще разчита и на подкрепа от България, по отношение на синхронизирането на националното ѝ законодателство с това на Европейския съюз.

Министър Радев коментира, че по отношение на енергийната свързаност капацитетът на съществуващата газова връзка вече е увеличен с 500 000 кубични метра, но от съществено значение е и електроенергийната свързаност. Той наблегна и на необходимостта от синхронизирането на работата на борсовите оператори на двете страни.

БНР подкасти:

Още от категорията

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10
Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10