Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитална карта представя етнографското наследство на България

Снимка: iefem.bas.bg

В Националния етнографски музей в София днес от 17.00 часа ще бъде демонстрирана интерактивна дигитална карта на България, представяща комплексно и по региони движимото и нематериалното културно наследство на страната. 
Посетителите могат да видят рисунки, фотографии и описания на народни носии, архитектурни образци, характерни народни занаяти и елементи от празничния обреден цикъл в различни селища на цялата територия на България.
Дигиталната карта, изработена по европроект, показва събраните през десетилетията артефакти от колекциите на Националния етнографски музей.
През 2021 г. пак от ИЕФЕМ беше разработена и етнохореоложката информационната система „Дигитален танцов атлас“. 


Още от категорията

Времето остава топло за сезона, без валежи

В сряда , 28 февруари, минималните температури в България ще са между 2 и 7°, в София 6°. През деня ще е слънчево с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България, но и там валежи не се очакват. Преди обяд в низините и..

публикувано на 27.02.24 в 20:45

България днес – 27 февруари 2024 г.

В 58-ия ден от годината Радио България ви среща с д-р Евгения Вукадинова от Рим. Ще чуете как посланикът ни в Лондон Марин Райков обобщава петте години от мантата си на Острова и ще разберете какво са подготвили сънародниците ни в..

публикувано на 27.02.24 в 19:00

Македонският културно информационен център представя нова книга на български

Публиката в София ще може да се запознае с романа „Боксьорът от Нова махала“ на македонския писател Владимир Плавевски. Представянето ще е в Културно-информационния център на Северна Македония на 27 февруари от 18:30 ч. Новоиздадената книга ще бъде..

публикувано на 27.02.24 в 15:05