Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите на отвлечения кораб "Galaxy Leader" с разрешение да се свържат с близките си

Призоваха да се търси помощ от ЕС и НАТО за отвлечения "Galaxy Leader"

Снимка: БТА

Йеменските хуси разрешиха на екипажа от отвлечения кораб "Galaxy Leader" в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, преде БТА. Българите на борда са капитанът и първият помощник.

В писмо до премиера и външния министър, кап. Димитър Димитров - председател на Европейската конфедерация на морските капитани, настоява за действия на национално ниво по казуса с отвлечения  кораб и освобождаването на заложниците. 

„Няма друг начин освен политическия и дипломатическия път, защото компаниите не могат да влияят на цяла държава и правителство. На база, че има две европейски държави, чиито граждани се намират на кораба - България и Румъния - мисля, че може да се действа през ЕС и НАТО, които са най-сериозните организации, опериращи в района и с военна сила”, заяви кап. Димитров пред БНР-Варна. 


Още от категорията

Българска художествена изложба в Батън Руж - щата Луизиана, с американско участие

Пролетна художествена изложба на трима българи и трима американци бе открита в Батън Руж. Йордан Иванов, един от най-успешните български художници в Америка, който работи за най-големият американски карнавал “Марди Гра“ прави необичаен..

публикувано на 28.02.24 в 10:55

Български лютиери налагат с качество и надеждност своите инструменти в Америка

В първите години на демокрацията една пловдивска фамилия се преселва в Чикаго, за да основе бизнес, свързан с най-финото усещане не само на пръстите, но и на човешката душа. Защото лютиерството, както наричат изработването на струнни музикални..

публикувано на 28.02.24 в 06:25

Най-високата сграда в Чикаго отново ще светне в българския трикольор

За втора поредна година, една от най-знаковите сгради в Чикаго ще бъде осветена в цветовете на националното ни знаме, по случай 3 март - Деня на Освобождението. Инициативата за осветяването на антените на Willis Tower - третата най-висока сграда в Западното..

публикувано на 27.02.24 в 19:02