Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да създадем положителен дневен ред между България и Северна Македония, призова в Скопие Мария Габриел

Българите в С.Македония запознаха външния министър с актуалните си проблеми

Снимка: БГНЕС

Не спирам да повтарям, че България и Северна Македония нямат двустранен проблем, заяви външният министър Мария Габриел, която е в Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„България като член на ЕС отстоява фундаменталните принципи и ценности. Когато Северна Македония иска един ден да стане член на Съюза, тя трябва да покаже, че членството означава задължения и изпълнени обещания“, подчерта Габриел и призова да се създаде „положителен дневен ред“ между Скопие и София. 

Габриел се срещна в Българския културен център с представители на македонските българи, които я запознаха със своите проблемите и очаквания за намиране на решения.

"Историята има своето значение и тя трябва да бъде обект на дискусия на историците, защото всеки път, когато се дават поводи да се злоупотребява с нея, тя се политизира и радикализира. Така се въртим в омагьосан кръг", каза Габриел. Пред местните българи тя посочи и две от важните промени, които се предвиждат в Закона за българското гражданство, придобито по натурализация - специална церемония при получаването и отнемане на българското гражданство, ако придобилият го си позволява език на омразата и недобро отношение към България. 

Министърът откри изложбата "Пловдив - град на мозайките" и заяви, че вярва в силата на културната дипломация, предаде БТА. 

Мария Габриел открива изложба в Българския културен център в Скопие

"Изложбата е пример за богатото културно-историческо наследство на България. Превежда ни през античните мозайки на Филипопол до съвременните мозайки, украсяващи фасадите на едни от най-емблематичните сгради на съвременен Пловдив. Благодаря на посланика на България в Скопие Ангел Ангелов, на директорката на БКИЦ-Скопие Антония Велева и на организаторите на изложбата - Фондация „Балканско наследство“ и община Пловдив" - написа във фейсбук профила си външният ниминистър.

"Традиция и история, вдъхновение и емоция, знания - това бе посланието ми. Благодаря на Културно-информационния център за това, че със знание ни позволява да популяризираме богатото културно наследство на България" - написа Мария Габриел.

Още от категорията

Мария Габриел

Мария Габриел ще се срещне в Йордания с крал Абдулла II

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е на официално посещение в Йордания и днес ще бъде приета на аудиенция от крал Абдулла II. Визитата на Мария Габриел в Хашемитското кралство е по покана на вицепремиера и министър на външните работи на..

публикувано на 25.02.24 в 06:00

Ахмед Доган се обяви против предсрочни избори

Предсрочни парламентарни избори 2 в 1 могат да дестабилизарат страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици . Това послание до делегатите на Националната конференция на ДПС изпрати почетният председател на партията Ахмед Доган...

публикувано на 24.02.24 в 14:21
Бойко Борисов

Нашият следващ отговор е да има 50 на 50 и в министерствата

“ Щом казват да има 50 на 50 в регулаторите, нашият следващ отговор е да има 50 на 50 и в министерствата .” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на “некоалиционния” си партньор ПП-ДБ относно предложения меморандум с управленски цели за..

публикувано на 24.02.24 в 13:35