Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българче е част от балканско трио в детския песенен фестивал "Златна монета" в Болоня

10-годишната Дария, Елиза от Албания и малкият Александрос от Гърция поздравяват Европа с песен

4
Дария Стоянова
Снимка: личен архив

От 1 до 3 декември ще се проведе 66-ото издание на един от най-популярните музикални детски фестивали – Zecchino d’oro ("Златна монета") в Болоня, Италия. В него участват деца от 5 до 12-годишна възраст, които с чистата си музика и присъствие ни потапят в един по-добър и светъл свят. Поне за три дни.

"Това е един фестивал, обичан не само от италианците, а от целия свят" – казва преди време за Националната телевизия проф. Виктор Чучков, който оставя българска следа в детското съревнование. През 1984 година той, заедно с поета Драгомир Шопов създават песента "Дъга". Същата година, в изпълнение на 9-годишния тогава Борислав Чучков и 7-годишната Радослава Малякова, България дебютира в конкурса и печели специалната награда на журито за най-добра чуждестранна песен в 27-то издание на "Златна монета".

25 години по-късно, през 2009-а година, с песента "Танцът на Розинка" сестри Тоника и Ивелина Андрееви спечелиха "Медната монета" и наградата на публиката.

Тази година България отново е част от детското вълшебство на Болоня, благодарение на 10-годишната Дария Стоянова от Варна. Българското момиче ще участва с песента "Здравей, Европа", която ще