Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев представя България на срещата за климата в Дубай

Снимка: БТА

Българска делегация, начело с президента Румен Радев, ще вземе участие в 28-ата сесия на Конференцията на ООН за климата (COP 28) в Дубай, Обединени арабски емирства. На 2 декември Радев ще направи национално изказване в рамките на Срещата на върха за климата.
Президентът ще присъства и на официалното представяне на Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия в световен мащаб до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на температурата на Земята до 1,5°С. На 29 ноември т.г. българското правителство одобри присъединяването на България към Декларацията.

2023 г. разби климатичните рекорди, придружени от екстремни метеорологични условия, които оставиха следа от опустошение и отчаяние, сочи доклад на Световната метеорологична организация (СМО), представен в рамките на COP28. Документът потвърждава, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята. Данните до края на октомври показват, че годината е била с около 1,40 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, посочва публикация на уеб страницата на форума.


Още от категорията

Премиерът Николай Денков призова за диалог след сблъсъка с некоалиционните партньори

По повод възникналите разногласия около меморандума за управление, предложен от ПП-ДБ и отказа на ГЕРБ-СДС да го подпише, премиерът Николай Денков изтъкна, че е „нормално е след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите“...

публикувано на 22.02.24 в 15:30

България и Турция заедно ще защитават въздушното си пространство

Меморандум между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство бе подписан в Анкара от министрите на отбраната Тодор Тагарев и Яшар Гюлер.  Документът определя правата, отговорностите и задълженията на страните,..

публикувано на 22.02.24 в 10:34
:Мария Габриел

Вицепремиерът Мария Габриел категорично отхвърли предложението на ПП-ДБ за управленски меморандум

След среща с посланиците на ЕС и САЩ, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви на брифинг в МВнР, че няма да подпише т.нар. меморандум за управление с ПП-ДБ . По думите на единствения министър, излъчен от ГЕРБ-СДС, предложеният от..

публикувано на 21.02.24 в 20:31