Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Снимка: БТА

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година в Смирна (днешен Измир) и който е озаглавен "Любословие". Лигата на българските писатели в САЩ и по света осъвременява понятието и нарича алманаха “Любослов”, съобщава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. 

Тази година, в неговото 12-то издание, са включени 54 автора. От тях 24 живеят и творят извън Родината, а останалите са от България. От Чикаго са включени вече познати имена на поети и писатели като Михаил Цветански, Елка Бърдарова, Иван Тодоров, Калина Томова, Костадин Жеков и други.

Освен поезия и проза, в алманаха са отпечатани още снимки, картини и пластики. Художественото оформление е дело на художничката Марияна Калъчева от Батън Руж, щата Луизиана.

Лигата на Българските писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС) е приемник на първото сдружение на български писатели зад граница - Съюза на Българските писатели в САЩ и по света,. Мисията на организацията е да обединява всички български писатели и творци на територията на САЩ и по света, като подпомага дейността на българската творческа диаспора и допринася активно за разпространението на българската култура и духовност. БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Ирландия

Посолството в Дъблин организира консултации по трудови и социални въпроси

Информационен ден за български граждани по въпроси, свързани с трудови и социални права, организира Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Ирландия...

публикувано на 26.02.24 в 14:05

Пижо и Пенда - най-любими на първокласниците от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън

Първокласници от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън, Великобритания, вече се подготвят за Баба Марта, става ясно от публикация във фейсбук.   Заедно със своите учители децата участваха в творческите работилници за изработка на мартеници в..

публикувано на 25.02.24 в 17:02

Благотворителен базар с мартеници в Милано в полза на български деца с увреждания

Българското училище “Пейо Яворов“ в Милано организира в неделя, 25 февруари, благотворителен базар с мартеници, изработени от майки на деца с увреждания от фондация “Оле Мале”. “ Както всяка година, и този път последната неделя на февруари ще..

публикувано на 25.02.24 в 07:00