Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от румънския град Търговище отбелязаха 172 години от заселването си

Празник на българите в румънския град Търговище
Снимка: Facebook/zaedno.ro

Българите от „Матей войвода“ – квартала на етническите българи в румънския град Търговище, днес отбелязаха 172 години от заселването си там, предаде БТА. Днес в  града живеят близо 700 българи. Специални гости на събитието бяха посланикът на България в Румъния Радко Влайков, депутатът от българското малцинство в румънския парламент Георги Наков и кметът на Търговище Кристиан Стан.
На служба в църквата „Св. Нифон“, изградена с български средства, беше произнесена молитвата „Отче наш“ на български език. След службата бяха поднесени цветя на паметника на първите българи, заселили се по тези земи и на паметника на румънските войници от български произход от квартал „Матей войвода“.
„Преди 172 г. на този ден е дадено разрешение на 57 български семейства да се заделят тук и да основат свой квартал", посочи в словото си Радко Влайков.
В Културния дом в българския квартал ансамбли на организациите на българите от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга изнесоха фолклорен концерт. 

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Ирландия

Посолството в Дъблин организира консултации по трудови и социални въпроси

Информационен ден за български граждани по въпроси, свързани с трудови и социални права, организира Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Ирландия...

публикувано на 26.02.24 в 14:05

Пижо и Пенда - най-любими на първокласниците от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън

Първокласници от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън, Великобритания, вече се подготвят за Баба Марта, става ясно от публикация във фейсбук.   Заедно със своите учители децата участваха в творческите работилници за изработка на мартеници в..

публикувано на 25.02.24 в 17:02

Благотворителен базар с мартеници в Милано в полза на български деца с увреждания

Българското училище “Пейо Яворов“ в Милано организира в неделя, 25 февруари, благотворителен базар с мартеници, изработени от майки на деца с увреждания от фондация “Оле Мале”. “ Както всяка година, и този път последната неделя на февруари ще..

публикувано на 25.02.24 в 07:00