Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематична софийска сграда ще се събуди за нов живот

7
Централните софийски хали
Снимка: БТА

Една от емблематичните сгради в централната част на столицата се подготвя за нов живот. Първият съвременен покрит пазар за месни, млечни продукти, птици, риба и зеленчуци в София е подложен на мащабни консервационно-реставрационни дейности, които са в напреднал стадий. Възстановени и почистени са оригиналните варовикови плочки, реставрирани са гербовете на входовете на източната и западната фасади, поправена е и часовниковата кула на главния вход. След като 40 години беше застинал, часовникът отново ще отмерва хода на времето.


За да бъде възстановен във вида от оригиналния си проект, фонтанът в сградата ще бъде облицован със зелен мрамор от Индия. Реконструкцията на покрива пък е извършена с енергийно ефективни материали.


Заради своята забележителна архитектура, дело на родения близо до град Битоля Наум Торбов, Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 г.


Централните хали в столицата ще отворят врати в края на април или началото на май 2024 г., увери изпълнителният директор на веригата хипермаркети, закупила сградата. Инвестираните за закупуването средства възлизат на 35 милиона, а с вложените в реставрацията ще достигнат 50 милиона лева.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Февруари си отива с облачно и топло време

В четвъртък минималните температури в България ще са между 2° и 7°, в София 4°. През деня ще духа слаб до умерен вятър. Привечер, от югозапад облачността ще нараства и през нощта срещу петък в Западна България ще превали слабо. Максималните температури ще..

публикувано на 28.02.24 в 19:35

ПП-ДБ внесоха законопроект за защита на трафичните данни

Трафичните данни на потребителите да бъдат съхранявани от телекоми и други интернет доставчици в криптиран вид и само съдът да може да ги декриптира, при нужда от разследване и предотвратяване на тежки престъпления. Това предвижда законопроект, внесен в..

публикувано на 28.02.24 в 17:36

Правителството одобри промени в Закона за чужденците в България

На днешното си заседание, правителството одобри проектозакон за промени в Закона за чужденците в България. Целта е да се облекчи режимът за престой на граждани от трети държави - висококвалифицирани специалисти и сезонни работници. Разписана е и процедура..

публикувано на 28.02.24 в 16:13