Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Снимка: FB / Sofia Quartet

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век.

В рамките на проекта "Концерти с дрескод за деца: Дигитално" малчуганите ще научат повече за живота на личности като Дмитрий Шостакович, Морис Равел, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев и Игор Стравински. В предишни видеа от поредицата, музикантите разказват за живота и творчеството на Йоханес Брамс, Йозеф Хайдн, Александър Бородин, Пьотр Илич Чайковски, Роберт Шуман, Антонин Дворжак.


Чрез този проект, който се реализира с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община, музикантите допринасят за ранното музикално образование в България.

Той започва през 2018 г. под формата на открити събития със свободен достъп за деца и родители. От 2021 г. "концертите с дрескод" се провеждат онлайн.

Снимки: FB / Sofia Quartet



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00