Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Снимка: FB / Sofia Quartet

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век.

В рамките на проекта "Концерти с дрескод за деца: Дигитално" малчуганите ще научат повече за живота на личности като Дмитрий Шостакович, Морис Равел, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев и Игор Стравински. В предишни видеа от поредицата, музикантите разказват за живота и творчеството на Йоханес Брамс, Йозеф Хайдн, Александър Бородин, Пьотр Илич Чайковски, Роберт Шуман, Антонин Дворжак.


Чрез този проект, който се реализира с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община, музикантите допринасят за ранното музикално образование в България.

Той започва през 2018 г. под формата на открити събития със свободен достъп за деца и родители. От 2021 г. "концертите с дрескод" се провеждат онлайн.

Снимки: FB / Sofia Quartet

Още от категорията

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15