Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военномедицинската академия в София чества 132 години

Българските военни лекари се включват в десетки мисии в горещите точки на света

Призванието "военен лекар" – двама от първите курсанти в специалността пред БНР

7
Снимка: vma.bg

Военномедицинската академия в София отбелязва 132 години от създаването си – на 1 декември 1891 г. влиза в сила Заповед на военния министър, с която се създава Софийска обща гарнизонна болница, а за неин първи началник е назначен д-р Георги Золотович, лекар на Военното училище, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.

Създадена преди повече от век само за нуждите на военнослужещите, днес Академията е отворена за всички и е една от най-иновативните болници в България. Специалистите от ВМА се включват в десетки мисии в помощ на населението в различни горещи точки на света, като първата е още през 1904 г. – в далечна Манджурия. От тогава българските медици под пагон спасяват животи в Русия, Корея, Виетнам, Камбоджа, Алжир, Сирия, Мозамбик, Никарагуа, Ангола, Етиопия, Либия, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Турция, Северна Македония, Афганистан, Ирак, Украйна, Хаити и пр.. Военните ни в бели престилки помагат не само на бойното поле и в бежанските лагери, а се отзовават и при мащабни бедствия и катастрофи у нас и в чужбина.


От 2017 насам, заедно с Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военномедицинската академия е обучителен център за специалността "военен лекар".

През 2021 г. във ВМА заработи и Военномедицински симулационен тренировъчен център. Това е единственото по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти и в него вече са обучени над 500 души – бойни санитари, цивилни и военни парамедици. Подготвени са хора за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, спешна медицинска помощ в екстремни ситуации и участие в многонационални операции.

"Бойните санитари на практика са "платинените 10 минути", защото те държат в ръцете си живота на ранените войници на бойното поле, докато на място дойде лекар" – коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и посочва, че до края на годината трябва да е монтиран и хеликоптер-симулатор, който ще се използва за обучението по авиомедицинска евакуация.


Наскоро и първият випуск "военни лекари" получи своите офицерски звания. Рискова ли е професията военен лекар?

"Зависи от това колко силна е волята на човека. Ако човек поеме отговорността да учи едновременно две висши образования на 18 години, прескача една доста голяма пропаст между военното и медицинското образование, но ние успяхме без проблем" – казва лейтенант д-р Петя Петрова, военен лекар в Авиобаза Безмер, Ямбол, в подкаста на БНР "В центъра на системата".

„Вярвам, че сме достатъчно подготвени да се справим с работата, която ни очаква, въпреки че знаем, че ни предстоят още много обучения, свързани с дейността, която ще извършваме – допълва лейтенант д-р Богомил Иванов, военен лекар на Учебен полигон „Ново село“ край Сливен. – За това време, което прекарахме в Медицинския университет и Висшето военноморско училище, натрупахме опит както във военната, така и в медицинската среда и знам, че ни очаква едно прекрасно бъдеще.“

Лейтенант д-р Богомил Иванов и лейтенант д-р Петя Петрова
Разбира се, не липсват и хора, които се отказват, тъй като не издържат психически, но какво е необходимо, за да станеш военен лекар?

"Най-важното е да имаш здрава психика и да знаеш каква ти е целта. Когато човек има цел, той се справя по-лесно с трудностите, калява характера и волята си занапред."

И двамата лекари са склонни да заминат на обучение в чужбина, но поне засега, биха работили по-скоро в България.

"Бих искал да бъда на обучение в чужбина, защото в съюзните армии има развито военно-медицинско осигуряване и бих искал да се поуча от техния опит. През това лято у нас проведохме такова с Националната гвардия на американския щат Тенеси и то остави сериозен отпечатък в нас с начина, по който ни предадоха знанията си."

Анестезиологията е специалността, която привлича вниманието на д-р Петя Петрова. Предстои ѝ обучение в Германия, но признава:

"За начало искам да остана да работя в България, във Военно-медицинска академия, а след това, при възможност, да отида на курсове в чужбина. Това би ни дало повече опит и възможност да заимстваме от чуждестранните армии, за да подобряваме възможностите ни за реакция при евакуациите и помощта за нуждаещите се болни."


Двамата лекари са готови да се включат в мисии на различни горещи точки по света, стига знанията и уменията да им позволяват да са полезни.

Казват, че много важна за всеки военен лекар е възможността му да запази самообладание и да реагира в ситуации, когато има много пострадали, извършвайки максимално бързо първоначален триаж.

"При бойни действия има много пострадали, а медицинските възможности, с които разполагаме, са по-скоро малко. В такъв случай трябва да успеем да помогнем на максимален брой хора с наличните средства. В подобна ситуация, ако познаваме пострадалите, трябва да се откъснем от това и да не приоритизираме спрямо това кой ни е близък, а да окажем помощ на всички, които можем."

Младите специалисти имат препоръки за подобряване на системата на здравеопазването и са убедени, че гражданите в цялата страна трябва да имат равен и реален шанс да получат помощ, заплащането на лекарите и медицинските сестри трябва значително да се подобри и да им бъде осигурен по-лесен достъп до работа в системата.

Съставил: Йоан Колев (по интервюта на Гергана Хрисчева, БНР-"Хоризонт")

Снимки: ВМА, Гергана Хрисчева - БНР, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30