Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Управляващите партии: Ветото ще бъде преодоляно

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според Радев, предоставяните на Украйна бронирани машини може да се ползват при охраната на българската граница и за оказване помощ на населението при бедствия и аварии, включително в труднодостъпни зони. „Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“, се казва в мотивите.

Ветото върху изпращането на бронетранспортьори за Украйна ще бъде преодоляно, категорични са премиерът и председателят на НС

“Ветото на президента върху подпомагането на Украйна с бронирана транспортна техника ще бъдепреодоляно веднага, така че не виждам за какво да коментирам”, заяви премиерът Николай Денков в Шумен, където участва в дискусия на академичната общност за бъдещето на висшето образование.


По-късно Николай Денков каза, че аргументите за президентското вето не са адекватни. Той припомни, че бронетранспортьорите за Украйна с десетилетия не са влизали в употреба, което доказва, че те не са необходими на страната ни. “Аргументът, че могат да бъдат използвани при военни действия също може да се оспорва, защото при една добре оборудвана българска армия, да кажем със “Страйкър”-и, тези бронетранспортьори по-скоро биха пречили, отколкото да помагат”, добави премиерът.

Подобна позиция изрази и председателят на Народното събрание Росен Желязков


“Конституцията ясно дефинира целите на външната политика и една от тях е установяване на справедлив международен ред, така че позицията на България за войната в Украйна е последователна. Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента.”

“Президентът Румен Радев за пореден пътдемонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО”, е позицията на ГЕРБ. От партията заявяват, че мнозинството в парламента има последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии.

От “Продължваме промяната – Демократична България” окачествиха ветото като политическо лицемерие. По повод аргумента на Румен Радев, че военната техника може да се използва и от “Гражданска защита”, депутатът Ивайло Мирчев заяви: “Надявам се президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу протестиращи български граждани.”

Според председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски решението на държавния глава може да се определи с една дума – “срам”, затова депутатите още през тази седмица трябва да преодолеят ветото и да потвърдят подкрепата за Украйна и украинския народ.

БСП за България ще подкрепи ветото на Румен Радев, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. “Мотивите на президента почти изцяло съвпадат с изказванията ни от парламентарната трибуна. Това е наша позиция от самото начало и така ще бъде докрай”, добави тя.


Още от категорията

Румен Радев и Дарен Танг

Организацията по интелектуална собственост предлага да обучава български младежи

Защитата на интелектуалната собственост и подобряването на механизмите, по които компаниите в България получават достъп до финансиране и за защита на своите идеи и продуктите и технологиите, които разработват, обсъдиха на среща в Анталия президентът..

публикувано на 02.03.24 в 11:12

Радев в Анталия: Приоритет за България и Турция е разширяването на сътрудничество

Приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността, посочи президентът Румен Радев след среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха в Анталия, където Радев..

публикувано на 01.03.24 в 18:18

По съседски: Събития с балкански адрес

Зеленски предложи на Тирана съвместно производство на оръжие За първи път от началото на руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски посети Албания за среща с премиера Еди Рама, съобщават от Euronews Albania. Посещението на..

публикувано на 01.03.24 в 10:45