Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден в софийския храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

Св. Николай Чудотворец съпътства отец Владимир Тишчук в служението зад граница

За предстоятеля на Руската църква милосърдието на св. Николай е пример за всеки, който следва Бога

Протойерей Владимир Тишчук
Снимка: podvorie-sofia.bg

Неотдавна, само преди месец, Руската църква в София, осветена като "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" посрещна с радост новия си предстоятел – протойерей Владимир Тишчук. Също като дядо си и баща си, той е потомствен свещеник и още от малък, заедно с братята си, служи в храма в град Владимир, Русия, където е роден през 1963 година.

Принадлежи към т.нар. "бяло духовенство", което задължително се венчае преди ръкополагането. Като млад свещеник е изпратен в Ню Йорк, САЩ, където служи 10 години в църквата "Св. Николай", там се раждат и двете му деца. След това, в продължение на 22 години, до идването му в България, е предстоятел в руския православен храм във Виена, чийто покровител е пак свети Николай. Съпругата му Олга Владимировна е лекар и във Виена работи като педиатър в Руското училище. Синът му Александър следва стъпките на майка си и вече е хирург във виенска болница, а дъщеря му Татяна е биотехнолог.

Назначението в страната ни идва неочаквано за отец Владимир. За всичките тези години във Виена се привързва към енориашите си, а и те към него, както е в едно голямо семейство. Въпреки тъгата от раздялата, срещата с българските миряни е особено вълнуваща. От една страна разказите за Руската църква на българите от виенската му енория някак го подготвят за идването му, а от друга – изплуват приятните спомени от детството, когато баща му е служил в същия този храм през 70-те години на миналия век. Както сам отбелязва, много храмове по света са под небесната закрила на св. Николай, а неговият живот все е свързан със светеца откакто служи зад граница.

Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София
Докато бил млад свещеник в Ню Йорк, при него в църквата идва странно облечен човек и започва да го разпитва за св. Николай. Станало му неудобно, че не могъл да разкаже в детайли житието на светеца, а посетителят не спирал да се усмихва и да повтаря на италиански ”Santa Nikola”, ”Santa Nikola”…

"Тогава в душата ми настъпи някакъв обрат – спомня си отец Владимир в специално интервю за Радио България. – Разбрах, че е важен светец за всеки човек. Знаете ли, свети Николай не е написал нито една книга, не са ни известни проповедите му. Изобразяват го с евангелие в ръка, а евангелското четиво е извор на Христовата истина. С добротата си той става водач към Бога за много, много хора. Не просто откликвал на молбите на нуждаещите се, а търсил сам на кого да помогне. Повечето от нас, когато видим някой да проси, се питаме дали наистина заслужава милостиня или е измамник. Допълнително го проучваме, за да му помогнем и точно това ни отличава от светеца, който знае предварително на кого да се притече на помощ. На толкова много хора е помогнал. Бог му е дал благодатта да помага и именно това е най-силната проповед – добротата и милосърдието. Сякаш най-много са храмовете с неговото име навсякъде по света. Не ми е известен град, където да няма църква "Св. Николай", а в Русия, ако построят някъде нов храм, неговият небесен покровител е св. Николай."


Досега отец Владимир отбелязвал празника на св. Николай Мирликийски два пъти в годината по Юлианския календар – на 22 май, когато пренасят мощите му в Бари, и на 19 декември, когато светителят се представя пред Бога. В България обаче, заради разликите между честванията по Юлианския и Григорианския календар, празникът на обичания светец в Руската църква се отбелязва четири пъти, а отец Владимир с радост ще продължи тази традиция:

"Във Виена имахме обичай на този празник да раздаваме подаръци на децата и всяко, което присъстваше на службата, получаваше подарък от свети Николай. Беше нещо съвсем обикновено – шоколад, плодове и ми се струваше прекрасна традиция. Не знам дали и тук ще можем да я установим. Ще бъде чудесно! Вярваме, че светителят ще помага винаги на този храм, но зависи и от нас. Ако ръката ни е отворена, за да помагаме на ближните, той ще ни помага и на нас. Забравим ли за милосърдието и това да бъдем негови следовници, може и да спре да ни помага."

За отец Владимир да служи в Руската църква в София е едновременно радостно и отговорно, заради любовта на българите към тази светиня. Господските празници ще продължат да бъдат отслужвани и по Юлианския, и по Григорианския календар, защото разликата в празнуването не е редно да разделя хората и да ги спира да идват в "Св. Николай Мирликийски". В края на сърдечния и непринуден разговор, отец Владимир отправя покана към всички православни у нас – да бъдат добре дошли и в делник, и в празник!

Интервюто на Дарина Григорова с отец Владимир Тишчук можете да чуете на страницата на Радио България на руски език.

Вижте още:

Снимки: podvorie-sofia.bg, БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49