Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ученици на последно място в ЕС по математика, четене и природни науки

Снимка: БТА

Петдесет и четири процента от българските ученици са под критичния минимум за знания и умения по математика, 53% не притежават елементарни умения за четене, а 48% имат сериозни дефицити по природни науки. Това показват резултатите от изследването сред 15-годишни в 80 страни, по Програмата за международно оценяване на ученици PISA за 2022 г., според което България е на последно място в Европейския съюз.

Влиянието на социално-икономическата среда и статуса е по-силно от средното за страните, т.е. това означава, че в нашата образователна система има още какво да се работи, по отношение на равния достъп до качествено образование за всички ученици”, коментира Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование.

Образователният министър Галин Цоков заяви, че най-важното е знанията да бъдат използвани в живота, както и че за постиженията на учениците ключова роля има ангажираността на родителите в обучението и четенето.


БНР подкасти:

Още от категорията

Традицията за дарителство в образованието е все още жива

В края на 2023 г. Сдружението на завършилите Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni Club) и Стопанският факултет получиха дарение от 1 млн. лв. за стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици през..

публикувано на 26.02.24 в 13:59

"Умни чорапи" помагат на хора с деменция в България

Грижа за възрастните, които често изпадат в паника, защото са забравили пътя към дома. Тази съпричастност стои зад "умните чорапи", с които учениците от Клуба по роботика на шуменското училище "Панайот Волов" искат да помогнат на хората в..

публикувано на 26.02.24 в 10:40
Технически университет

Европейският технологичен университет EUt+ провежда Sofia week в София

Техническият университет в София ще бъде домакин на Sofia week – работна среща на представители на Европейския технологичен университет EUt+, обединяващ девет висши училища в областта на инженерното образование от Франция, Германия, Ирландия,..

публикувано на 26.02.24 в 06:00