Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

51% от българите са склонни да гласуват за Европарламент

Само 2% от българите отчитат повишение на стандарта си на живот

Според 72% от гражданите на ЕС  и 57% от българите страната ни печели от това, че е част от Общността, сочи проучване на Евробарометър поръчано от Европарламента. За 61 на сто от хората в ЕС и 48% от анкетираните в България ЕС е нещо положително. 10 % от всички европейци и 12% от българите имат отрицателно мнение за ЕС. 

Гражданите в ЕС поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията - 38%, на второ място са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто). За българите на първо място е свободата на движение - 40%, а на второ място е върховенството на закона (30%). Готовност да гласуват на предстоящите през юни избори за евродепутати изразяват 68 на сто от гражданите в ЕС  и 51% от българите. 16 на сто от всички европейци и 30 на сто от българите са заявили, че няма да отидат да гласуват.


Само около 2% от сънародниците ни са избрали като най-верен в индивидуален план отговорът, че стандартът им на живот се е повишил. 23% са отговорили, че не очакват каквато и да е промяна, а песимизмът преобладава при 72%. Сходни са и данните за всички анкетирани в ЕС.

Затруднението при плащането на сметки е значително по-голямо при българите, отколкото за средния европеец. 15% срещу 9% за ЕС са отговорили, че изпитват такива затруднения почти винаги, 44% - понякога, при стойност за ЕС от 28%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39