Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

Снимка: FB / Signal rock band

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…"

Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с концерт, озаглавен "Сигнал – 45 години рок". На 7 декември в Зала 1 на НДК до Йордан Караджов, Александър Мариновски, Владимир Захариев и Георги Янакиевна на сцената ще бъде и Русенската филхармония с диригент Димитър Косев.

Първият състав на Сигнал през 1978 г. включва Йордан Караджов, Христо Ламбрев, Румен Спасов и Георги Кокаланов. Следващата 1979 г. издават първия си албум "Вечен кръстопът". Първият двоен рок албум в историята на българската музика е техен - "Каскадьори“ от 1981 г. За тези 45 години са изнесли хиляди концерти, много от които извън България. Имат издадени почти 20 албума, повече от половината от които студийни.

На въпроса как вижда изминалите 45 години с групата и какво ще си пожелаят за следващите 45, Йордан Караджов отговаря:

"Минаха като един дъх. Защото благодарение на публиката ние живеем 45 години. И винаги съм казвал, че се покланям дълбоко на публиката – шапки долу! А що се касае до следващите 45 години, искам да пожелая много здраве и живот на нашите фенове, за да ни държат още толкова на земята!"


За концерта "Сигнал – 45 години рок" на 7 декември фронтменът на групата разказва:

"Поканили сме Русенска филхармония с диригент Димитър Косев. Освен това сме поканили и световноизвестния фолклорен квартет "Славей" начело със Светла Караджова, която е дъщеря на великата Надка Караджова, да вземат участие в една песен от моя солов албум, който издадох по случай 60-годишнината ми преди десетина години - "Цариградски нощи" се нарича. Публиката ще прочете нашата музика по коренно различен начин. Защото все пак да имаме подкрепа от 45 музиканти зад нас, и то класици – знаете, че класическият инструмент не може да се сравнява с абсолютно никакъв друг инструмент и вкарва една благородна черта и усещане за музиката. И сме много горди, че ще излезем на сцената с тези наши колеги от класическия жанр."


Завоювали мястото си на класици в българския рок, на 7 декември музикантите от Сигнал ще съчетаят рок енергията с класическия звук. Така ще станем свидетели на нов и много емоционален прочит на хитове като "Сбогом", "Може би", "Липсваш ми" и много други. Сред тях е и "Да те жадувам" по музика на Георги Костов и стихове на поета Любомир Левчев.

Аранжиментът е на групата.

Снимки: FB / Signal rock band 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15