Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

Снимка: FB / Signal rock band

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…"

Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с концерт, озаглавен "Сигнал – 45 години рок". На 7 декември в Зала 1 на НДК до Йордан Караджов, Александър Мариновски, Владимир Захариев и Георги Янакиевна на сцената ще бъде и Русенската филхармония с диригент Димитър Косев.

Първият състав на Сигнал през 1978 г. включва Йордан Караджов, Христо Ламбрев, Румен Спасов и Георги Кокаланов. Следващата 1979 г. издават първия си албум "Вечен кръстопът". Първият двоен рок албум в историята на българската музика е техен - "Каскадьори“ от 1981 г. За тези 45 години са изнесли хиляди концерти, много от които извън България. Имат издадени почти 20 албума, повече от половината от които студийни.

На въпроса как вижда изминалите 45 години с групата и какво ще си пожелаят за следващите 45, Йордан Караджов отговаря:

"Минаха като един дъх. Защото благодарение на публиката ние живеем 45 години. И винаги съм казвал, че се покланям дълбоко на публиката – шапки долу! А що се касае до следващите 45 години, искам да пожелая много здраве и живот на нашите фенове, за да ни държат още толкова на земята!"


За концерта "Сигнал – 45 години рок" на 7 декември фронтменът на групата разказва:

"Поканили сме Русенска филхармония с диригент Димитър Косев. Освен това сме поканили и световноизвестния фолклорен квартет "Славей" начело със Светла Караджова, която е дъщеря на великата Надка Караджова, да вземат участие в една песен от моя солов албум, който издадох по случай 60-годишнината ми преди десетина години - "Цариградски нощи" се нарича. Публиката ще прочете нашата музика по коренно различен начин. Защото все пак да имаме подкрепа от 45 музиканти зад нас, и то класици – знаете, че класическият инструмент не може да се сравнява с абсолютно никакъв друг инструмент и вкарва една благородна черта и усещане за музиката. И сме много горди, че ще излезем на сцената с тези наши колеги от класическия жанр."


Завоювали мястото си на класици в българския рок, на 7 декември музикантите от Сигнал ще съчетаят рок енергията с класическия звук. Така ще станем свидетели на нов и много емоционален прочит на хитове като "Сбогом", "Може би", "Липсваш ми" и много други. Сред тях е и "Да те жадувам" по музика на Георги Костов и стихове на поета Любомир Левчев.

Аранжиментът е на групата.

Снимки: FB / Signal rock band 


Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15