Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приети са наредбите за въвеждане на единно е-зарядно през USB-C

Снимка: БГНЕС

България е готова по евродирективата за уеднаквяване на е-зарядните устройства. Правителството одобри промени в две наредби, въвеждащи единно зарядно устройство от типа USB-C. Евродирективата влиза в сила от 2025 г., а за лаптопите - от 2027 г. Производителите също се готвят за промяната и последните им модели вече са с USB-C.

Единното зарядно ще е за телефони, таблети, камери, слушалки, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки и др. Идеята е не само удобство за потребителите, които сега носят различни зарядни, но и да се намалят отпадъците от оборудване. Предвижда се също клиентът да може да купи устройство и без зарядно. Търговците ще са длъжни да предлагат и този вариант. Така също се очаква да се спестят е-отпадъци. 

Директивата въвежда и хармонизирана технология за бързо зареждане, което ще осигури еднаква скорост на съвместимото зарядно за различните устройства, се посочва в доклада на Министерството на икономиката за промените в наредбите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктор Лилов

Виктор Лилов стана първият български ученик със злато от най-силните турнири по биология и химия

Българските ученици спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан. На най-престижния турнир по биология за годината в света българите премериха знания с 320..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Според премиера обстановката с пожарите е извънредна, но е овладяна

По нареждане на служебния премиер Димитър Главчев вътрешното министерство разкри телефонна линия за подаване сигнали за пожари. Телефон 02 901 12 98 е денонощен, съобщиха от правителствената пресслужба. Единният телефон за спешни случаи 112 също приема..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Избраха Андрей Ковачев за квестор в Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и семейството на Европейската народна партия бе избран за един от петимата нови квестори в Европейския парламент. Ковачев ще бъде единственият българин в ръководството на Европарламента в този мандат. Той бе избран при..

публикувано на 17.07.24 в 12:42