Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът Петрич-Струмица се нуждае от новия граничен пункт "Струмяни - Берово"

Снимка: REUTERS

В Струмица представители на българското посолство в Северна Македония и председателят на Македоно-българската стопанска камара Биляна Митева се срещнаха с местния бизнес работещ с България. С кмета на общината, посетиха и регионалния офис на Програмата за трансгранично сътрудничество. Амбицията на Струмица е да бъде първият балкански град с цялостно електрифициран обществен транспорт, каза кметът Костадин Костадинов. Заради замърсяването на въздуха, в общината са необходими радикални стъпки в тази посока, каза Костадинов. Общината има готовност да се включи и в бъдещия газопровод Петрич-Струмица. Двете съседни общини имат отлични партньорски отношения. Струмица има отлични отношения и с Кърджали-другият български град с който е побратимена, изтъкна още Костадинов.

В разговорите бе посочено, че изграждането на граничен пункт "Струмяни – Берово" и свързаната с него инфраструктура е проект от стратегическо значение за региона. За развитието на контактите между повече фирми от двете страни на границата през 2024 г. се предвижда да бъдат изготвени програми за микро, малки и средни предприятия, които до сега не са били обхванати от механизма за трансгранично сътрудничество. През 2022 г. стокообменът между България и Северна Македония надхвърли 1 млд. евро. Очакванията са това да бъде факт и през 2023 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15