Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

114 години от рождението на поета

Възражда се интересът на хора от целия свят към къщата-музей и творчеството на Никола Вапцаров

Снимка: Кети Тренчева

На 7 декември 1909 година, в планинското градче Банско е роден големият поет-хуманист и антифашист Никола Вапцаров. Заради своите убеждения той е обвинен в подривна дейност и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на гарнизонното стрелбище в София на 23 юли, 1942 година. Вапцаров е единственият българин, носител на почетната награда на Световния съвет на мира, с която е удостоен посмъртно през 1952 година. Кореспондентът на БНР в Банско Кети Тренчева разказва:

"В годината, в която майката на поета, баба Елена Вапцарова, получава световното отличие за сина си, семейната им къща отваря врати като музей, с което се поставя и началото на музейното дело в Банско. В него се съхраняват всички важни документи, свързани с живота на поета, историята на неговото семейство, чернови на стиховете му, първото издание на стихосбирката " Моторни песни"."

"За него – Живота – направил бих всичко.

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък,

бих търсил

в простора

далечна

планета…."

"Вяра" – Никола Вапцаров

През 1952 г. се навършват десет години от разстрела на Никола Вапцаров и по този повод в семейния дом на поета е подредена част от неговия архив, пресъздадена е обстановката от детството му. Първият екскурзовод е била майката на поета Елена Вапцарова. 

Къща-музей „Никола Вапцаров“ в Банско
Седем десетилетия по-късно все по-отчетливо се възражда интересът на хора от целия свят към къщата-музей на Никола Вапцаров и неговото творчество, споделя директорът на Музейния комплекс – Банско Светла Барякова:

"Поезията му наистина търпи едно прераждане, защото е изключително човешка и всеки би могъл да намери себе си в нея – своите тъги, неволи, радости, мечти, идеали. От цял свят идват тук, за да се преклонят пред Никола Вапцаров."

"Прощално"

"Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида."

Репортаж на Кети Тренчева

Снимки: Кети Тренчева, visit-bansko.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15