Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин с две трансплантации изкачи най-високия връх на Африка

Снимка: Facebook /Георги Пеев

Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания. 

Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е  постигнат сутринта на 7 декември в 6:36 часа българско време, на страницата си във Фейсбук. 

Пеев е изкачил върха заедно с още трима българи. Той посвещава постижението си на борбата за популяризиране на донорството и на целта да има повече трансплантации в България. 

„Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру... Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост", пише в поста, цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската държава строи футболно игрище в молдовското с. Паркани

Футболно игрище, отговарящо на съвременните стандарти ще бъде построено в приднестровското село Паркани, където се намира една от най-големите български общности в Молдова. Проектът, иницииран от местните жители е финансиран от правителството на България..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16