Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин с две трансплантации изкачи най-високия връх на Африка

Снимка: Facebook /Георги Пеев

Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания. 

Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е  постигнат сутринта на 7 декември в 6:36 часа българско време, на страницата си във Фейсбук. 

Пеев е изкачил върха заедно с още трима българи. Той посвещава постижението си на борбата за популяризиране на донорството и на целта да има повече трансплантации в България. 

„Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру... Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост", пише в поста, цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35