Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще демонтират фигури от Паметника на съветската армия в София

Снимка: БТА

Ще демонтират фигури от паметника на съветската армия в София

Фигурите от Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до 30 дни, съобщи пред БНТ кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на място за съхраняване и евентуално възстановяне, докато дойде време за експониране на друго място", обясни кметът. 


Какво ще има на мястото на паметника е отворен въпрос, каза Трайков.

Областната администрация на София съобщи, че паметникът се нуждае отспешна реставрация, за която е нужно демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което има пукнатини в отливките и има реална опасност за падане на елементи от фигурите, пише в анализа. Заради опасността монументът е затворен с ограда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 2

Във втория брой на „Часът на Радио България…“ ви отвеждаме при наследниците на българските градинари в Унгария и Словакия , за да разберем как провокират интерес у децата си към България, както и каква е спецификата на преподаване на български език..

публикувано на 30.05.24 в 12:00

Нова автогара ще обслужва гостите на Варна

"Новата автогара във Варна ще бъде открита на първи юни. Тя отговаря на всички изисквания за комфорт и безопасност" - съобщи Веселин Михайлов, управител на автогарата. Строежът на автогарата започна през пролетта на 2023 година. Територията й е 8..

публикувано на 30.05.24 в 08:30

Пловдив се готви за "Тепе Джамборе" - маратон през седемте хълма в града

Първият по рода си спортно-културен маратон в България "Тепе Джамборе" ще се проведе в Пловдив. 11-километровото трасе преминава през седемте хълма в града. Надпреварата е на 15 юни, като стартът ще бъде в 18.00 ч. на Бунарджика, а финалът ще е..

публикувано на 30.05.24 в 08:10