Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения удължи въведения граничен контрол към Хърватия и Унгария


Словенското правителство удължи до 21 декември контрола по границите с Хърватия и Унгария с цел предотвратяване на тероризма, екстремизма и трансграничната престъпност, съобщи БТА. Словения възстанови полицейските проверки на 21 октомври, след като Италия направи същото на границата си със Словения, обяснявайки го с опасност за обществения ред, вътрешната сигурност и повишен риск от терористични атаки поради ситуацията в Близкия изток и Украйна. Словенският вътрешен министър Бощян Поклукар каза, че Любляна планира да удължи граничния контрол след 21 декември заради среден риск от тероризъм в Словения и висок риск от тероризъм в ЕС по чл. 28 от шенгенския кодекс, позволяващ граничен контрол за два месеца. След това контролът ще остане по чл. 25 и чл. 27, които го позволяват за 6 месеца.

Албанският премиер: Центровете за мигранти не са идеални, но са решение на ЕС

Премиерът на Италия Джорджия Мелони и премиерът на Албания Еди Рама

Споразумението с Италия за мигрантите няма да има социални последици за Албания, заяви премиерът Еди Рама, цитиран от националната агенция АТА. Споразумението предвижда създаване на два центъра край град Шънджин за настаняване на спасени в морето до 3000 мигранти месечно и до 36 000 на година. Те ще остават там, докато се обработват молбите им за убежище. "Затворените центрове не са идеалното решение, но не ние сме тези, които предлагат решение на проблем за цяла Европа. Това са центрове, одобрени от ЕС", изтъкна Рама. 

Турция и Гърция подписаха декларация за приятелство и добросъседство


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган подписаха Атинската декларация за приятелски отношения и добросъседство". Това стана след петата среща на високо равнище на Съвета за сътрудничество Турция - Гърция на 7 декември 2023 г., предаде гръцката агенция АНА - МПА, цитирана от БТА. Двете страни се ангажират да поддър