Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще подкрепи завършването на реконструкцията на Българската православна църква в Лондон

Среща на премиера акад. Н. Денков със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний
Снимка: пресцентър на МС

Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. "Оценяваме това, което правите. От българската държава има разбиране за мисията ни", обърна се към премиера митрополит Антоний.

Той определи като исторически момент за българската общност придобиването на храма "Св. св. Кирил и Методий" в Щутгарт, което вече е факт. През септември т.г. Министерският съвет отпусна половин милион лева, с които общата подкрепа от държавата надхвърля 1,2 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба

Митрополит Антоний запозна премиера с напредъка по реконструкцията и разширяването на Българската православна църква "Свети Иван Рилски" в Лондон, за който бяха отпуснати 800 хил. лв., но е нужно допълнително финансиране. По думите на акад. Николай Денков, с бюджета за 2024 г. държавата ще подкрепи завършването на проекта. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отбеляза, че по този начин държавата ще направи ценен подарък на българската общност в Лондон, тъй като ще се разреши проблемът с осигуряването на храм, който да бъде духовен дом на сънародниците ни в Лондон.

В хода на разговора Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний сподели за социалните задачи на епархията и разказа как подпомагат българите зад граница.

В бюджета за 2024 г. държавната субсидия за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, се предвижда да нарасне общо с над 8,8 млн. лв., достигайки 48,7 млн. лв. Предвидена е и подкрепа за довършване на храма "Свети Стефан" в Южния парк на столицата, посочват от пресслужбата на правителството.Още от категорията

Когато радиото говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25