Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"

2
Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"
Снимка: БГНЕС

Минерал, който сменя цвета си и аметист са "звездите" на коледното изложение за минерали в Националния музей "Земята и хората" в София който продължава и на 10 декември, предаде репортер на БГНЕС.

Свои лични колекции с минерали, скъпоценни камъни и фосили представят около 60 участници."Всеки любител намира това, което търси на нашето изложение“, заявява Светла Старирадева, главен уредник в музея "Земята и хората" и дава пример как посетител е открил интересен флуид, който меня цвета си: „Тук се натъкнахме именно на такива експонати, при които флуида сменя цвета си, когато е неосветен той е тъмен, а когато го изнесе човекът на по-силна светлина, той промени цвета си и стана лилав. Така за кратко време много екземпляри бяха изкупени, включително нашият музей си купи такъв образец, който е от Великобритания“, обясни още Светла Старирадева. 

лилав аметист

По думите ѝ, аметистът е една от емблемите на музея. „Действително това е най-атрактивната разновидност на кварца и много от жените в България притежават такива бижута - колкото по-лилав е цветът, толкова по-ценен е и той самият“, коментира Светла Срарирадева, уточнявайки, че на изложението има кристли с произход от Бразилия и Уругвай, но също така и от България.


снимки: БГНЕС, Национален музей "Земята и хората"


Галерия

Още от категорията

Баба Марта идва с облаци и дъжд

В петък  минималните температури в България ще са между 5° и 10°, в София 6°. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1800 метра от сняг. В повечето райони валежите ще са слаби, по-значителни ще са в крайния..

публикувано на 29.02.24 в 19:05

Държавната лаборатория на границата ще намали изчакването на тировете

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи от днес на ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция. Тя беше открита в присъствието на премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев. Сред официалните гости бяха и генералният..

публикувано на 29.02.24 в 15:56

Мигрантският натиск на българо-турската граница е под контрол

Спад с близо около 80% на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница, е регистриран тази година в сравнение с миналата. Това стана ясно при посещението в България на Ханс Лейтенс, изпълнителен директор на Фронтекс, който..

публикувано на 29.02.24 в 15:27