Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима президенти откриха новата газова връзка между България и Сърбия

Снимка: БГНЕС

Променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, каза президентът Румен Радев на церемонията по откриването на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш. 

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", посочи на церемонията сръбският президент Александър Вучич.

Президентът на Азербейджан Илхан Алиев заяви, че до 2027 г. неговата страна ще удвои износа на газ.

Церемонията се проведе в Ниш, където свършва газопровода. Той тръгва от Нови Искър край София и е с дължина 170 км. Капацитетът на тръбата е 1,8 млрд. куб. м. синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор, тръгващ от Азербайджан.

В началото количествата природен газ ще текат от България към Сърбия, тъй като това е резервираният капацитет, който е подаден за декември. По-големите количества от 1 януари също са в посока от България към Сърбия. 
Интерконекторът носи възможности за газифициране на индустриалното производство и за българския регион от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, който е по оста на автомагистрала "Европа". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25