Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София подкрепя предложения от Еврокомисията регламент за ГМО храни и фуражи

Снимка: Сдружение „За Земята“

На 11 декември в Брюксел министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. На форумът ще се обсъжда искането на Еврокомисията за постигане на общ подход по Предложението за регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, храните и фуражите от тях. България счита, че последните компромисни текстове, представени от Испанското председателство, в много голяма степен отговарят на въпросите, които страната е поставяла в провежданите до момента дискусии. Според решение на правителството от 6 декември София може да подкрепи постигането на общ подход по досието, съобщи БТА.

Под надслова "Не на новите ГМО" в неделя пред Министерския съвет се проведе протест срещу заплахата от внос на генно-модифицирани (ГМО) продукти. „Казва се, че новите ГМО-техники са в името на климатичните промени, само че ние продължаваме да не знаем какви ще бъдат дългосрочните последици върху човешкото здраве, продължава да съществува въпроса, че това са патенти, които трябва да бъдат купувани”, недоволстват протестиращите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15