Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха на президента свещи за еврейския празник на светлината Ханука

Снимка: БГНЕС

Представители на еврейската общност в България връчиха на президента Румен Радев свещи за Ханука – празника на светлината. Президентът изрази отново позицията на България, осъждаща остро терористичната атака срещу Израел, довела до множество жертви и вземането на заложници. Радев изрази надежда за възможно най-скорошно прекратяване на военните действия, при които загиват невинни хора в Близкия Изток, както и за постигането на траен и справедлив мир.

Последната 9-та свещ от Ханука ще бъде запалена тържествено в Софийската синагога на 14 декември. Празникът на светлината прославя освобождението на юдеите от селевкидите и освещаването на храма в Йерусалим.  Заради близостта му до християнската Коледа с годините той се е превърнал и в празник на децата, които всяка вечер по време на Ханука получават подаръци и различни вкусни лакомства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43