Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С мисъл за Левски…"

С преклонение пред делото на Левски живеят учениците от едноименното неделно училище в Хага

10
Снимка: bgschoolvasillevski.nl

В административната столица на Нидерландия има една малка България, обединена около двете български неделни училища в града. Разказваме ви за по-новото от тях, чийто патрон е Апостолът на българската свобода Васил Левски.

"За нас е много важно децата от малки да знаят името на Апостола на свободата Васил Левски и че той е важна и свята личност за всеки българин в Хага", пояснява Филиз Ахмедова, директор на неделното училище в Хага, чийто патрон е националният ни герой.

"Тази учебна година е трета за нашето училище, създадено през 2021 година. То е основано от създателите на фондация "Другата България" в Нидерландия – казва в интервю за Радио България г-жа Ахмедова. – Идеята беше в града да бъде открито още едно неделно училище, тъй като по-голямата част от нашите сънародници, нямаха възможност да посещават другото, защото локацията му не беше удобна за тях. Училището ни се намира в квартал "Лаак", където е концентрирана българската общност. Там учат 130 деца и, имайки предвид, че то е едва на 3 години, за нас това е голямо постижение. Радваме се, че успяхме да направим така повече българчета да се докоснат до българския език."

От две години към училището функционира и яслена група, в която приемат деца, навършили двегодишна възраст.


Профилът на българските емигранти, пръснати из цяла Европа и по света е различен, както и причините да изберат да живеят далеч от родината. Тези в Хага не са изключение:

"Родителите на нашите ученици са напуснали България преди много години. Тръгнали са си с нежелание, по икономически причини. Наблюденията ни сочат, че те нямат намерение да се връщат в България, но държат да отгледат децата си подхранвайки българското им самосъзнание, като деца, които носят любовта към България в сърцето си, запознати са с нашата история и са горди от това, че са потомци на такъв героичен народ" – обяснява Филиз Ахмедова.


Още със създаването си, БНУ "Васил Левски" преминава през труден период, тъй като през първата си година, се налага да се самофинансира, а директорът му да търси подходяща сграда и учители, които биха приели да преподават в свободното си време през уикенда. За щастие всичко това е преодоляно, а днес екипът от шестима души, работещи с децата на две смени, е по-мотивиран от всякога. Ако допреди две години школото е имало занятия само в събота, то сега интересът е толкова голям, че сънародниците ни използват сградата на кварталния център и в неделния ден.


"Бих искала да споделя, че след като публикувахме обявата за новото българско училище, получихме много обаждания и поздравления за избора на името – припомня си Филиз Ахмедова. – Новината, че в Хага ще има ново българско училище, сякаш не беше толкова вълнуваща, колкото фактът, че носи името на Апостола."

Както и в останалите български неделни училища по света, българчетата в БНУ "Васил Левски" в Хага изучават български език и литература, история и география, както и предмета "Фолклор", в който опознават българските традиции, отбелязват и различните християнски празници – Рождество Христово, Цветница, Великден и т. н. Преди дни, в часа по литература, със специална презентация, учениците почетоха паметта на българската поетеса Петя Дубарова. Поводът бе датата 4 декември, когато се  навършиха 44 година от преждевременната ѝ кончина през 1979, едва на 17 години.


Своя патронен празник училището отбелязва всяка година на 18 февруари – датата, на която най-таченият герой на България – Васил Левски – събудил у народа ни жаждата за свобода, увисва на бесилото.

Големите ученици в школото в Хага запознават по-малките с живота и делото на Васил Иванов Кунчев и им припомнят някои от неговите завети. След това всички ученици участват в състезание по лъвски скок с мисъл за саможертвата на Дякона за това родината им днес да бъде свободна и независима държава. Не пропускат да изпълнят и химн в негова чест, написан от поетесата Мария Нинова, озаглавен "Песен за Апостола". А сега с радост се включват в инициативата на Радио България "С мисъл за Левски".

Песен за Апостола в изпълнение на ДВГ „Смехоранчета“

Вижте още:

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимки: bgschoolvasillevski.nl, FB / bgschoolvasillevski


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10