Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния ще стане логистичен център за възстановяване на Украйна

На конференция на тема "Възстановяването на Украйна и стратегическата роля на Румъния" в курорта Синая румънски и чужди експерти обсъдиха предизвикателствата пред възстановяването на Украйна, енергийната и продоволствената сигурност, свободата на корабоплаването и ролята, която Румъния може да изиграе в тези сфери. На форума премиерът Марчел Чолаку обяви, че на румънска територия ще бъде създаден логистичен център за възстановяване и помощ за Украйна, съобщи радио "Румъния Интернешънъл". Във видеообръщение украинският премиер Денис Шмигал изрази увереност, че в скоро време страната му ще стане част от ЕС. Той благодари на Румъния за подкрепата в хуманитарен и икономически план и подчерта, че 70% от украинското зърно понастоящем се изнася през територията на Румъния.

Протести заради държавния бюджет блокираха центъра на Атина

Гръцки служители в бюджетния сектор, държавната администрация и здравеопазването, както и студенти излязоха на протест срещу бюджета на правителството на "Нова демокрация" за 2024 г. Новият бюджет е съставен "срещу народа", смятат те и настояват за реални увеличения на заплатите, гарантирани работни места, различни финансови помощи и повече пари за здравеопазване и образование, съобщиха гръцката национална телевизия ЕРТ и кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. По време на протестните шествия бяха затворени централни улици в Атина. Недоволни държавни служители опитаха да влязат в сградата на Министерството на вътрешните работи и да се срещнат лично с министъра, за да му представят исканията си, но полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

Първият турски космонавт излита в космоса през януари

9 януари 2024 г. е датата, на която Турция ще изпрати първия си космонавт на Международната космическа станция. Новината  съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, цитиран от ТРТ-Хабер. Честта се пада на Алпер Гезеравджъ, който е пилот от турските военновъздушни сили. Наред с него за мисията се подготвяше и Тува Атасевер, инженер в турската компания Roketsan, но беше предпочетен именно Гезеравджъ. Двамата бяха избрани сред 36 000 кандидати. Министърът подчерта, че мисията е от голямо значение за представянето на научния и технологичния потенциал на Турция. Очаква се в космоса да бъдат проведени 13 научни експеримента. През 2021 г. президентът Реджеп Ердоган обяви началото на национална космическа програма на стойност 6 млрд. долара, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната.

Кипър субсидира студентски жилища в историческата стара част на Никозия

Правителството на Кипър субсидира безвъзмездно с близо 15 млн. евро студентски жилища в историческата стара част на столицата Никозия, предаде кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Средствата ще се предоставят на физически и юридически лица, собственици или наематели на имоти в старата част на столицата за обновяване на техните сгради и превръщането им в жилища или стаи за студенти. Проектът цели социално и икономическо възстановяване на района чрез привличането на млади хора и осигуряването на жилища за тях на достъпни цени, посочват от вътрешното министерство. Субсидията ще покрива 75% от разходите за преустройството на имотите. Общата сума от 15 млн. евро е включена в националния План за възстановяване и устойчивост.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Facebook /Marcel Ciolacu, БГНЕС, Pixabay, axiomspace.com

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46