Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев:

Несъответствие с журналистическите стандарти е причина за спиране на интервюто с руския посланик

Милен Митев
Снимка: БНР

В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно” е едно от най-ярките доказателства за това”, заяви генералният директор Милен Митев по повод решението на Програмния съвет на медията да не бъде излъчено интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова.

Той обясни, че 15 от членовете на съвета са гласували “за” и един от тях се е въздържал, а мотивите да не прозвучи предварително записания разговор са несъответствие с журналистическите стандарти. “Всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване, е Програмният съвет”, изтъкна директорът на БНР.

Милен Митев изрази надеждата докато е на своя пост да не се говори за “закриване, затваряне на предавания заради нещата, които се говорят в тях”.

Няма как да изразя категорична позиция преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него”, коментира случая председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Тя добави, че се надява да става дума за опазване на стандарти, но допусна и че вероятно е зачестила “тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура”, която Асоциацията на европейските журналисти е поставила в свое изследване.

Соня Момчилова каза още, че не е изненадана от поведението на председателя на Парламентарната група от ДПС Делян Пеевски, който остро осъди поканата за интервю към руския посланик. “За мен е изненада може би забвението, в което изпадна стилът, по който г-н Пеевски управляваше медийната си група. Това е по-неблагоприятно за медийната среда – това да забравим кой е той”, заяви председателят на СЕМ.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05