Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционната комисия гласува кой може да става служебен премиер

Заседание на Комисията по конституционни въпроси
Снимка: БГНЕС

Президентът да има правото да назначава служебен министър-председател, избирайки между председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправителя на Българска народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, реши парламентарната Комисия по конституционни въпроси, която прие на второ четене предложенията за промяна в основния закон.

Избираме депутати и министри с двойно гражданство след промените в Конституцията

Депутатите гласуваха още, че парламентарните избори трябва да се провеждат не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащото Народното събрание. С полагането на клетвата на новите избраници ще се прекратяват пълномощията на предишния парламент.

Очаква се във вторник промените в Конституцията да бъдат обсъдени на второ четене в пленарната зала. Ще предстои и трето, преди те да бъдат обнародвани в “Държавен вестник”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска..

публикувано на 22.08.24 в 14:34

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 14

В брой 14 на предаването слушайте : Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент; Среща с Бианка Белова – един от най-успешните и..

публикувано на 22.08.24 в 12:00