Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина няма да изнасяме горива от руски петрол, реши парламентът

Снимка: Алами/Ройтерс

Народното събрание гласува на първо четене предсрочно да бъде прекратена дерогацията за внос на руски петрол, одобрена от Европейската комисия. С приетите промени се забранява износът на горива от руски петрол от 1 януари 2024 г., а от 1 март догодина се прекратява и неговият внос.

Депутатите приеха също на първо четене да отпадне търговската такса от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски природен газ. Причината за решението е заплахата на Унгария, че ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген.

В началото на заседанието депутатите от “Възраждане” и “Има такъв народ” отново се опитаха да блокират работата на колегите си, заставайки около парламентарната трибуна. Те сториха това и през миналата седмица в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на съветската армия. Стигна се до физически сбълъци, но в крайна сметка работата продължи, а депутатите се изказват от място чрез преносим микрофон. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избирателите извън страната ще гласуват с най-дълга бюлетина

В ЦИК беше представена бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Регистрирали кандидатски листи са 28 партии и коалиции, има и един независим кандидат от Плевен. Най-дългата бюлетина ще бъде за избирателите извън страната..

публикувано на 01.10.24 в 19:01

България днес - 1 октомври 2024 г.

В Световния ден на музиката и на архитектурата 1 октомври ще говорим за градежите и устоите на българската политика в условия на предизборна кампания. Каква е мелодията, която долавят българите зад граница и колко голяма изненада..

публикувано на 01.10.24 в 19:00

Откриха обновения ГКПП "Калотина" на границата със Сърбия

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили. Той разполага с по седем ленти за влизане и за излизане от страната, както и с..

публикувано на 01.10.24 в 18:53