Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синьо-жълти торбички от плат носят посланието на една българка за мир и в Украйна

7
Горица Радева
Снимка: БНР-Шумен

Горица Радева е актриса, свързала кариерата си с Шуменския театър. В навечерието на Коледните празници тя изработва торбички, не просто така, а за да събира средства за войниците, които защитават своята родина – Украйна.

"В началото на войната страдах, помагах на украинци в България, но лятото посетих Украйна и чух интервю с един военен – той каза нещо , което запомних – че не трябва да се чака победата и писането във фейсбук не е достатъчно. Като се върнах, първата ми мисъл беше какво мога да направя, за да помогна на армията, защото ако не направим нищо, войната може да продължи и 10 години. Реших, че мога да изработвам такива торбички, тъй като преди това бях правила в подкрепа на друга кауза - така хората хем ще даряват средства, хем и за тях ще остане нещо"- разказва Горица пред Миглена Стефанова от БНР-Шумен.


Върху торбичките на Горица са нарисувани украински мотиви, а също и знамената на Украйна и на България. По думите на авторката на инициативата, всичко е направено с много надежда за мир в скоро време и с много вяра в смелите хора, които защитават страната си. Целта на младата жена е до Коледа да продаде възможно най-много от торбичките, за да събере средства, с които да закупи дрон, който до 27 декември да предаде на 12-а бригада със специално предназначение в украинската армия.


"Интересно ми е какви хора си купуват торбичките. До момента това са по равно и българи, и украинци. Оказа се, че и много хора си поръчват торбичките за подарък. Много мило ми стана, когато една украинка си поръча 3 броя с българско и украинско знаме, за да ги подари на свои приятели българи, които са ѝ помогнали като е дошла тук в началото на войната"- разказва актрисата, която вече е продала свои торбички на стойност близо 600 лв.

Снимки:  БНР-Шумен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Гърция

Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни, съобщава кореспондентката на БНР Кети Тренчева. И в двете посоки - към Гърция и към България, повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се..

публикувано на 01.05.24 в 11:26