Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вьоса Османи-Садриу: България е с принос във всеки етап от създаването на Косово

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Косово по покана на косовската му колега Вьоса Османи-Садриу. "България дава особен принос във всеки етап от създаването на нашата държава и запазването на мира, признаването на независимостта на Косово, евроатлантическото интегриране на нашата страна", каза Вьоса Османи-Садриу след срещата си с българския държавен глава, предаде БТА. Тя подчерта, че подкрепата на България за Косово започва още от 1999 г., когато по думите ѝ страната ни е проявила своя първи ангажимент за мир и стабилност в страната. Президентът Румен Радев подчерта, че България подкрепя и ще продължи да подкрепя усилията за реформа на Косово по пътя към ЕС, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова.

Относно признаването на българското малцинство Османи-Садриу заяви, че Косово е мултиетническа държава. "Нашата Конституция определя, че Косово се състои от албанците и останалите национални общности без да бъде ограничен никой да се самоидентифицира", посочи тя и добави, че Косово ще спазва най-високи стандарти за защита на всички общности, които живеят на територията на страната. 

Тя припомни, че догодина предстои преброяване на населението, което ще бъде проведено според най-високи демократични стандарти, без да се упражнява натиск върху хората да се регистрират такива, каквито не са. Османи-Садриу обясни, че Законът за общностите се променя с квалифицирано мнозинство. Освен гласуване от албанското мнозинство, трябва да се съгласят и малцинствата, добави тя. Нашата воля е да включим всички общности, които живеят в Косово, каза още Османи-Садриу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 22.07.24 в 08:58