Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит призова за любов и милост към всички човеци

Празнично богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"
Снимка: БТА

На 25 декември православните християни и католиците в България отбелязват Рождество Христово. В навечерието на празника в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" "Св. Александър Невски" беше отслужено празнично богослужение за Бъдни вечер, възглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който беше в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, Белоградчишкия епископ Поликарп, архим. Василий, Браницкия епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и др.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний

В края богослужението митрополит Антоний прочете обръщението за Бъдни вечер на Светейшия патриарх Неофит, който не е в добро здраве.

В обръщението се казва: "В свят на все повече страдание и болка, на все повече и все по-ожесточени военни конфликти, сеещи разрушение и смърт, сме призвани с още повече ревност да свидетелстваме за великата милост, беззаветната любов и мира, които Господ Иисус Христос ни донесе със Своето дивно Рождество по плът, като ни помири с небесата и ни посочи верния път към нашето небесно Отечество. Единственият начин да благодарим истински на Бога за всичко онова, което Той стори за нас и нашето спасение, е да Му подражаваме в божествената Му любов и в Неговата милост към всички човеци".

Днес от 09.30 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" се отслужва Света Василиева литургия за Рождество Христово.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин в Софийското поле

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в склада за фойерверки между гр. Елин Пелин и гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но..

публикувано на 25.07.24 в 20:55

Времето се стабилизира, над Източна и Централна България отново ще превали

В петък  сутринта облачността над източната половина от страната ще се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°. Максималните ще са от 27° до 32°,..

публикувано на 25.07.24 в 19:05

България днес - 25 юли 2024 г.

На 25 юли в „България днес“ в контекста на небивалите горещини и бушуващата в страната огнена стихия ви предлагаме две екологични теми – разговаряме с Тома Белев, бивш заместник министър на екологията и директор на..

публикувано на 25.07.24 в 19:00