Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова:

Изпращаме 2023-та с малко повече оптимизъм и вяра

Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Българите изпращат годината с малко повече оптимизъм и събрана вяра, че могат да променят живота си към по-добро. Този извод, според социолога Боряна Димитрова, се налага от проучването “Равносметката на прага на старата и новата година. Нормализация и повече оптимизъм” на “Алфа Рисърч”.

В личен план българите са удовлетворени от 2023 г., но не смеят да го признаят

“През отминаващата 2023 г. бяха преодолени част от предишните кризи, други само промениха формата си, а трети възникнаха”, коментира социологът пред БНР. Тя даде пример с Covid пандемията, от която обществото ни се е възстановило и се е върнало към нормалния живот. Освен това след тригодишна политическа нестабилност и поредица от предсрочни избори страната ни има редовно управление, макар непрекъснатите скандали около него да задълбочават кризата на доверие към институциите, политическите лидери и партии. Като нововъзникнали кризи Боряна Димитрова посочи продължаващата война в Украйна и новата между Израел и “Хамас”.

В заключение социологът заяви, че оценките за отиващата си година у нас са по-добри от предходната. “България се умори да бъде вечният песимист – както на Европа, така и на света”, добави тя.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42

Министърът поздрави за 6 май българските военни на мисии в чужбина

Достойното участие на български военни в операции и мисии на НАТО и ЕС направи България желан партньор за съвместните подготовки и учения, изключително необходими в условията на военни действия, кризи и несигурност. Това каза служебният..

публикувано на 30.04.24 в 17:28

Предвижда се обмяна на IT специалисти между България и Армения

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на високотехнологичната..

публикувано на 30.04.24 в 17:06