Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безапелационен старт за българите на Световното по ускорен шах в Самарканд

Нургюл Салимова
Снимка: FIDE

Българските шахматисти Нургюл Салимова и Иван Чепаринов оглавиха класирането при жените и мъжете след първия ден на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц в узбекистанския град Самарканд.

Отборът ни стартира ударно с четири победи и само една загуба. Европейските отборни шампионки Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова надделяха над представителките на домакините Хулкар Тохирьонова и Ирода Кхамракулова, а другото златно момиче – Гергана Пейчева, постигна престижна победа над бившата световна шампионка Александра Костенюк от Русия. Сред победителите се нареди и Иван Чепаринов, който се справи с тайванеца Реймънд Сонг. Най-младата ни участничка Надя Тончева пък отстъпи на Аян Алахвердиева от Азербайджан.

Българските шахматистки донесоха най-големия спортен успех през годината

Равносметката в края на първия ден: Иван Чепаринов дели първото място с 4,5 т. заедно с още четирима играчи, Нургюл Салимова оглави класирането заедно с китайката Чжу Цзинър с четири победи от четири мача, Антоанета Стефанова е 22-ра с три победи и една загуба, а Надя Тончева и Гергана Пейчева са съответно на 59-о и на 60-о място с по две победи и две загуби.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49

Един загинал при взрив в склада за фойерверки край Елин Пелин

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките...

публикувано на 26.07.24 в 09:02

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55