Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безапелационен старт за българите на Световното по ускорен шах в Самарканд

Нургюл Салимова
Снимка: FIDE

Българските шахматисти Нургюл Салимова и Иван Чепаринов оглавиха класирането при жените и мъжете след първия ден на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц в узбекистанския град Самарканд.

Отборът ни стартира ударно с четири победи и само една загуба. Европейските отборни шампионки Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова надделяха над представителките на домакините Хулкар Тохирьонова и Ирода Кхамракулова, а другото златно момиче – Гергана Пейчева, постигна престижна победа над бившата световна шампионка Александра Костенюк от Русия. Сред победителите се нареди и Иван Чепаринов, който се справи с тайванеца Реймънд Сонг. Най-младата ни участничка Надя Тончева пък отстъпи на Аян Алахвердиева от Азербайджан.

Българските шахматистки донесоха най-големия спортен успех през годината

Равносметката в края на първия ден: Иван Чепаринов дели първото място с 4,5 т. заедно с още четирима играчи, Нургюл Салимова оглави класирането заедно с китайката Чжу Цзинър с четири победи от четири мача, Антоанета Стефанова е 22-ра с три победи и една загуба, а Надя Тончева и Гергана Пейчева са съответно на 59-о и на 60-о място с по две победи и две загуби.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи на български

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през..

публикувано на 26.07.24 в 13:51
Доц. д-р Петър Шишков

Загиналият след избухването на складовете в Елин Пелин е виден учен, пиротехник

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в гр. Елин Пелин, предаде БГНЕС. Академичната общност на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" отдава почит и уважение към значимото дело и..

публикувано на 26.07.24 в 13:19