Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на загиналите военнослужещи в Кербала

С възпоменателна церемония пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в Карлово военнослужещи и граждани почетоха паметта на петимата българи от състава на Първия пехотен батальон, загинали пред 20 г. при терористично нападение срещу база “Индия” в иракския град Кербала.

“Ние ценим усилията на нашите военнослужещи, приноса им към международния мир и сигурност и се покланяме дълбоко към героизма и жертвите, които дадохме в тези операции и също така достойното носене на службата в мирно време. Поклон пред паметта на загиналите”, заяви в словото си военният министър Тодор Тагарев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изтъкна, че трябва да бъдат споменати имената на всички мъже, оставили завинаги своята младост при изпълнението на мисията в Ирак. “Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат завинаги в нас. Изразявам признателност и към пострадалите в тази трагедия, понесли стоически получените травми”, добави той.

От 2003 до 2008 г. общо 13 български военнослужещи загиват по време на операциите в близкоизточната страна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37