Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната агенция съживява проектирането на тунел под Петрохан

Снимка: БТА

Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“. Трасето е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. Цената на проектирането е 3,3 млн. евро. До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти за изработването на разширен идеен проект, пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план за скоростния път, свързващ обхода на Монтана и Софийския околовръстен път. Условието е да се избягва преминаването през защитени територии и да се спазват всички изисквания в Закона за защита на околната среда. Срокът за изпълнение е 365 календарни дни. Скоростният път Монтана – София, с тунел под „Петрохан“, е ключов за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението е най-кратката връзка от столицата до река Дунав, при пристанище Лом.

През 2020 г. беше изработено прединвестиционно проучване в три варианта. Поради защитени природни зони в прохода и засягането им, процедурите по екологичната оценка бяха прекратени, с идеята да се намери по-добро проектно решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53