Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска театрална работилница за българчета вдигна завеса в Лас Вегас

16
Снимка: Мария Самичкова

С празнично настроение и много вълнение вдигна завеса приказната театрална работилница "Джуджета в чекмеджета". Това е първата българска театрална детска трупа в Лас Вегас и е реализирана дългогодишна мечта на сънародничката ни Диана Николова. "Настана прекрасен театрален празник – представихме пиесата с голямо желание, децата дадоха всичко от себе си", казва инициаторката на събитието пред сътрудника на Радио България на Западния бряг Мария Самичкова.


Малките актьори са българчета от 3 до 12-годишна възраст, които се представиха като истински професионалисти в представлението с адаптирани приказки "Коледни вълшебства" и "Кати и лошото джудже", умело режисирани от мис Диана. Сред тях са и Косара Маджарова, Александър Иванов, Талийн Нанева и Дейвид Недялков, които разказаха за своите роли и вълшебствата в живота – чуйте ги:

Заниманията с театър на децата на сънародниците ни в Лас Вегас са изключително полезни за изучаването на българския език, категорична е Диана Николова:

"Освен изучаването на български език, български драматурзи, децата попадат в много ситуации, в които обогатяват своята емоционална култура, съпреживяват различни персонажи. Щастливи са, на сцената проявяват тъга, щастие, биват добри или лоши, и по този начин научават много за живота" – обяснява ръководителката на трупата.


Диана е родена в Русе – град с богати културни традиции и винаги се е вълнувала от изкуството – театър, музика, балет. Самата тя има опит в самодейна театрална трупа, а сега се успява да сътвори театрално вълшебство за децата на сънародниците ни във Вегас.

"Вълшебствата съществуват и искам да пожелая на всички да вярват в тези вълшебства, много здраве, много любов, повече усмивки и всичко, от което се нуждаят – да получат!"

Интервюта: Мария Самичкова, Лас Вегас

Снимки: Мария Самичкова, Facebook / Elka Rouskov 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38