Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Снимка: nytimes.com

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман.

Кристиан Тилеман

Преди да придобие известност, Албена Данаилова е свирила в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен, като постепенно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а след това и до концертмайстор. От 2008 г. тя е част от щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 г. е един от четиримата постоянни концертмайстори. Оказва се, че този пост за първи път в близо 180-годишната история на оркестъра, се предоставя на жена. Не случайно наричат Албена "първата дама" на Виенската филхармония.


В интервю за Радио България преди време тя разказа за трудния си път към успеха. Според нея, по-бавното навлизане на жените в легендарния оркестър се дължи на факта, че виенчани строго се придържат към традициите."Там нещата се променят по-бавно някак. Самите австрийци обичат да се шегуват с това и казват: "Ако светът свърши – елате при нас, защото сигурно ще се забавим с 30-ина години" – обяснява Албена.

Още интересни подробности за живота и кариерата на един от концертмайсторите на Виенската филхармония Албена Данаилова, която ще бъде дясната ръка на Райнер Хонек в новогодишния концерт на един от най-известните филхармонични оркестри в света, ще научите от материала  "Албена Данаилова: Мечтая за свят без рестрикции и с повече музика" от колекцията на Радио България.

Вижте още: 

 Съставил: Венета Николова

Снимки: nytimes.com, wienerphilharmoniker.at




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05