Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС потвърди присъединяването на България и Румъния към Шенген

Снимка: архив

Късно снощи Съветът на Европейския съюз потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство, започвайки от въздушните и морските граници. Европейската комисия приветства взетото единодушно решение, с което се премахват проверките по въздух и море от март 2024 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа Екс: “Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани, за да се радват на по-голяма свобода на движение с перспективата това да стане и за пътния транспорт.”

България и Румъния трябва да се гордеят. Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това и го заслужават”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Обсъжданията за премахването на проверките по сухопътните граници ще продължат през идващата година и решението ще бъде взето в разумен срок, изтъкват от Европейската комисия. Двете страни ще продължат да получават значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс”.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска..

публикувано на 22.08.24 в 14:34

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 14

В брой 14 на предаването слушайте : Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент; Среща с Бианка Белова – един от най-успешните и..

публикувано на 22.08.24 в 12:00
Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43