Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава Румен Радев:

Нуждаем се от единение и лидерство, което да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки гражданин

Да направим така, че децата на България да откриват щастието в родината, пожела президентът

Румен Радев
Снимка: Президентство на Република България

В новогодишното си обръщение към българския народ президентът Румен Радев пожела Новата година да бъде мирна и по-благополучна от отиващата си, която, по думите му, е била разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад. “Година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността”, добави държавният глава. 

Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет”, заяви Румен Радев, посочвайки като пречки пред развитието на страната ни като свободна европейска демокрация амнезията, политическото лицемерие, корупцията, безнаказаността, цензурата, апатията, разграждането на националния суверенитет и отказа от достойнство. Той изтъкна, че се нуждаем от единение и лидерство, което “да укрепи държавността, суверенитета и законността, да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин, да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет, да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите”. 

Президентът подчерта, че българите по света са свързани отневидимата нишка на българския дух, националните ни празници и традиции, родния трибагреник, символ на нашето единение и суверенитет. И надеждата за просперираща и достойна България”.

В заключение държавният глава пожела и под блясъка на празничните фойерверки да направим всичко необходимо децата ни да откриват щастието в родината, която да гарантира техните права и да им отваря възможности да разгърнат таланта си. Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и спокойно”, каза още той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59