Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава Румен Радев:

Нуждаем се от единение и лидерство, което да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки гражданин

Да направим така, че децата на България да откриват щастието в родината, пожела президентът

Румен Радев
Снимка: Президентство на Република България

В новогодишното си обръщение към българския народ президентът Румен Радев пожела Новата година да бъде мирна и по-благополучна от отиващата си, която, по думите му, е била разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад. “Година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността”, добави държавният глава. 

Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет”, заяви Румен Радев, посочвайки като пречки пред развитието на страната ни като свободна европейска демокрация амнезията, политическото лицемерие, корупцията, безнаказаността, цензурата, апатията, разграждането на националния суверенитет и отказа от достойнство. Той изтъкна, че се нуждаем от единение и лидерство, което “да укрепи държавността, суверенитета и законността, да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин, да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет, да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите”. 

Президентът подчерта, че българите по света са свързани отневидимата нишка на българския дух, националните ни празници и традиции, родния трибагреник, символ на нашето единение и суверенитет. И надеждата за просперираща и достойна България”.

В заключение държавният глава пожела и под блясъка на празничните фойерверки да направим всичко необходимо децата ни да откриват щастието в родината, която да гарантира техните права и да им отваря възможности да разгърнат таланта си. Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и спокойно”, каза още той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15